Wat is keuzestress?
Keuzestress is stress die je krijgt omdat je een keuze moet maken. Soms gaat het dan om de hoeveelheid keuzes, maar vaak ontstaat ook stress omdat je een hele lastige keuze moet maken. Een keuze die in jouw ogen bepalend is voor de rest van je leven of die heel veel impact heeft.
De stress heeft vaak te maken met onderliggende angst. De angst om een verkeerde keuze te maken. Want hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt? Regelmatig wordt de keuze uitgesteld of doen we maar wat. Geen keuze maken is natuurlijk ook een keuze, maar die is gebaseerd op angst om de verkeerde keuze te maken en zal vaak niet het gewenste resultaat geven.
Maar hoe maak je de juiste keuze dan?
Blijven twijfelen kost je heel veel energie. Natuurlijk is het soms goed om even de tijd te nemen om na te denken voordat je een besluit neemt, maar het is belangrijk om daar niet in te blijven hangen. De volgende tips kunnen je helpen om minder keuzestress te hebben en te leren knopen door te hakken:
Tip 1:
De juiste keuze bestaat niet!
Iedere keuze heeft voor- en nadelen, dus de perfecte keuze bestaat gewoonweg niet. Je kan blijven twijfelen, maar er zal altijd een nadeel te verzinnen zijn. Zet de voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje en wacht niet te lang met het maken van je keuze.
Tip 2:
Handel nooit uit angst.
Als je te lang wacht met het maken van een keuze, wordt de angst om de verkeerde keuze te maken steeds groter. Bovendien, hoe meer keuze we hebben, hoe meer mensen we vragen om een mening, hoe lastiger het wordt om een keuze te maken. Je voelt steeds meer angst of je wel de juiste keuze gaat maken en hebt de neiging om uit te gaan stellen.
Door de stress wordt het steeds lastiger om een keuze te maken en wordt de kans groter dat je uiteindelijk de verkeerde keuze maakt.
Een verkeerde keuze maken is niet erg. Laat je nooit leiden door angst!
Tip 3:
Beperk het aantal keuzemogelijkheden.
Bedenk eens welke mogelijke oplossingen er zijn. Schrap vervolgens de oplossingen die het minst goed lijken, totdat je 2 keuzemogelijkheden over houdt. Het helpt als je steeds twee opties naast elkaar legt en jezelf dwingt om daaruit een keuze te maken.
Je kan vervolgens een lijst maken met de voor- en nadelen van de twee overgebleven opties.
Bedenk daarbij wat jij belangrijk vindt in je leven. Door duidelijke prioriteiten te stellen, zorg je dat je vanuit ontspanning en rust de juiste keuze kan maken. Blijf dicht bij jezelf, het is tenslotte jouw keuze!
Tip 4:
Een keuze is bijna nooit een keuze voor het leven. Het is niet definitief.
Vaak denk je dat je je met deze keuze voor de rest van je leven vastlegt. Maar dat is meestal niet zo. De keuze hoeft niet 100% de juiste keuze te zijn, er is altijd een optie om gaandeweg bij te sturen, of toch een andere keuze te maken. Er zijn altijd verschillende routes om die weg te bewandelen. Soms pak je de verkeerde afslag, maar daarvan leer je ontzettend veel. Het maakt dat je nieuwe routes leert kennen, die je anders wellicht niet ontdekt zou hebben!
Tip 5:
Hak knopen door.
Je kunt blijven twijfelen, en blijven afwegen, maar daar wordt het maken van een keuze niet gemakkelijker door. Hak knopen door en zorg dat je niet al je energie stopt in het maken van keuzes. Je gaat alleen maar meer twijfelen. Als je uiteindelijk een keuze gemaakt hebt, ga er dan helemaal voor. Je mag fouten maken in het leven, zonder fouten leer je niet en kom je niet verder in je persoonlijke ontwikkeling!