Blog

Arbeids- en gezondheidspsychologie - juli 2021

De psychologie van Arbeid en Gezondheid richt zich op het bevorderen van het welzijn en de gezondheid binnen arbeidssituaties. Het is gericht op het zorgen voor welbevinden op het werk: motivatie, vitaliteit, effectiviteit, productiviteit en werkplezier. Mooi om op dit snijvlak vanuit beide disciplines te kunnen kijken naar de deskundigheid van werk en psychische gezondheid en hoe dit samen kan gaan.

Het gaat mij daarbij om het verbeteren van de individuele gezondheid en het verbeteren van werk. Mooi om werknemers te laten ontwikkelen en tevens organisatiedoelen te bereiken!

We.Master 1 Teamontwikkeling - 26.05.2021

In elk team, groot of klein, heb je te maken met groepsdynamieken. Maar wanneer is er sprake van een gezonde groepsdynamiek en wanneer niet. En hoe kun je optimaal gebruik maken van elkaars talent in je team. Vandaag heb ik een fantastische dag gehad voor de certificering van de We.Master 1 teamontwikkeling. een mooie vervolg op de Me.Master 1 voor individuele coaching. Elk individu speelt een rol. Maar het gaat om de interactie die er plaatsvindt. Die bepaalt hoe een team functioneert en of er een goede samenwerking is. Interessant om van diverse invalshoeken te kijken hoe die groepsdynamiek invloed heeft op het team!

Interview uit de Ratelaar d.d. maart 2020

ONDERNEEMSTER AAN HET WOORD

“Elke dag met een glimlach aan je werk of studie beginnen, omdat je mag doen wat je leuk vindt. Dat gun ik iedereen!”

Na het VWO werd ik uitgeloot voor de studie die ik toentertijd wilde gaan volgen: Recreatie en Toerisme in Breda. Om de tussentijd te overbruggen werd mij geadviseerd om maar een jaartje Schoevers te gaan doen. Na dat jaar ben ik vakantiewerk gaan doen en bleef ik hangen in het secretariaatsvak. Bij Stork in Boxmeer had ik het vooral heel gezellig. Een groot internationaal bedrijf waar veel contacten over de hele wereld het werk voor mij lange tijd leuk maakten. In de jaren ’90 begonnen met een ouderwetse typemachine met correctielint en doorgegroeid in een multifunctionele baan, waarbij offertes maken, onderdelen bestellen, reizen boeken tot één van de vele werkzaamheden behoorden. De afwisseling in werk en mensen hebben ervoor gezorgd dat ik daar 17 jaar volgemaakt heb. Ik heb mezelf steeds weer uitgedaagd om net dat stapje meer te zetten en het werk uitdagend te maken. Mijn supervisor heeft dat jaren later heel mooi verwoord: “jij hebt altijd zelf de slingers opgehangen”.

Door onvoorziene omstandigheden heb ik een switch gemaakt richting overheid. Begonnen op bestuurssecretariaat in Cuijk, waar ik al snel uitgedaagd werd om een training te gaan doen. Daar is voor mij de zoektocht begonnen naar wat ik nu echt leuk vond in het werk. Ik merkte om mij heen dat een heleboel mensen met datzelfde probleem kampten.

Die zoektocht heeft geleid tot een reeks aan studies, stages en projecten, waardoor ik steeds een stapje dichterbij mijn passie in werk terechtkwam. Tijdens mijn afstudeeropdracht over ‘interne mobiliteit’ ontdekte ik dat ik het heel intrigerend vond, dat bijna niemand die ik sprak, kon vertellen wat zijn / of haar talenten zijn. Dat is de aanzet geweest, die uiteindelijk geleid heeft tot de keuze om mezelf om te gaan scholen naar het beroep loopbaancoach.

In 2018 ben ik met deze studie begonnen. Een pittige opleiding, waar de nodige uren in gezeten hebben aan studie, intervisie, supervisie, proefcliënten etc. Terugkijkend hierop was het voor mij zeker de moeite waard. Ik ben terechtgekomen in een prachtig beroep, waarbij ik mensen, jong en oud, mag helpen om ook bij hun passie terecht te komen in het werk. Iedereen twijfelt vroeg of laat wel eens of dit nu het vak is waarin ze nog jaren willen werken. Ook jongeren zijn zich steeds meer bewust van het feit dat ze bij het maken van een keuze voor hun studie, een weg inslaan, waar ze nog jaren mee vooruit moeten. Ik realiseer me dat het vooral voor jongeren, door de enorme keuzes aan opleidingen, heel verwarrend kan zijn om een juiste keuze te maken. Het is heel fijn als je ze dan al kan helpen. Snel inzicht bieden in aangeboren talent en ontwikkelmogelijkheden, want werken vanuit je talent geeft je energie en zal je weinig moeite kosten! 

Op 1 september van het afgelopen jaar heb ik de stap gewaagd en ben ik, naast mijn werk bij de gemeente, gestart met mijn eigen bedrijf in loopbaancoaching: ZKoers. Het ondernemerschap geeft mij de vleugels waar ik al jaren naar op zoek was. Als kind was ik steeds bezig met tekenen en buiten spelen tot ’s avonds laat. Ik was altijd op zoek naar nieuwe dingen. Steeds weer iets nieuws ontdekken. Die creativiteit kan ik nu eindelijk kwijt. De verbinding met mensen heeft daarbij altijd als een rode draad door mijn leven gelopen en valt nu helemaal op zijn plek.

Vanuit ZKoers mag ik me als ZZP-er inzetten voor het landelijke project van ‘Sterk in je Werk’. (https://www.sterkinjewerk.nl/). Dit is een project waarbij alle mensen, jong en oud, die werkzaam zijn in de sector Zorg en Welzijn van twee gratis loopbaangesprekken gebruik mogen maken (zolang het project nog loopt). Ook als je nog niet werkzaam bent in deze sector, maar wil onderzoeken of je de overstap daar naartoe wil maken, mag je van dit project gebruik maken. Het is een heel dankbaar project, waarbij je mensen snel tools kan bieden, informatie kan verstrekken omtrent opleidingen, beroepen en vacatures binnen deze sector en inzichtelijk kan maken waar kansen liggen en op welke wijze de arbeidsmarktpositie verbeterd kan worden. Naast dit mooie project houd ik me bezig met de begeleiding van individuele loopbaancoachingstrajecten.

Daarbij maak ik regelmatig gebruik van de Me.-talentenscan. Een mooie tool, die past bij mij als doelgerichte coach, die altijd zelf de koers bepaald heeft. Geen ellenlange vragenlijsten, maar een scan op basis van beeld. Een tool die snel helder inzicht biedt in je talenten en waardoor je met een paar gesprekken inzicht hebt in jouw ontwikkelingsmogelijkheden! Wat de toekomst verder brengt laat ik lekker op me afkomen. Nu is het vooral genieten van alle leuke dingen die er op mijn pad komen. Neem jij ook het heft in eigen had? ZKoers naar passie in werk! 

Nieuwe werkplek
17.02.20

Trots op mijn nieuwe kantoor. Wat een heerlijke werkplek.
Fijn dat ik nu mijn eigen plek heb om mijn prachtige baan verder in te kunnen vullen!


Me.-Talentenscan

04.02.20 

Na een hele interessante training, mag ik nu zelf mensen gaan helpen door inzet van de Me.-Talentenscan. Wat een prachtig instrument is het. Het mooie aan deze meting is dat je op basis van beeld aangevuld met tekst je talenten ontdekt. Geen ellenlange vragenlijsten meer. Resultaat is dat je in hele korte tijd je aangeboren talent in beeld kunt brengen en ziet waar je kracht zit, maar ook wat je energie kost. Daarnaast zie je je mogelijke ontwikkelpunten. Kortom, voor mij een perfecte methode om mee aan de slag te gaan. ZKoers naar passie in je werk!


Voorbereidingen ZKoers Wandelclinic
03.01.2020

Vanmiddag de eerste voorbereidingen getroffen voor de ZKoers Wandelclinic. 
Na de kerst, een periode van rust, tijd voor familie en vrienden, gaan we weer vol energie  aan het nieuwe jaar beginnen. De trein gaat weer lopen en we rennen weer vrolijk verder. Maar hoe houden we die balans!

Tijdens de wandelclinic gaan we samen bewegen in de natuur. We maken gebruik van al onze zintuigen! We leren wat een goede ademhaling kan doen voor de conditie, leren ontspannen en vertrouwen. Mindful Walking! Niets wazigs, lekker met beide benen op de grond, buiten in de natuur, bewust bezig zijn, ontspannen en vooral plezier hebben!

WhatsApp Image 2020-01-04 at 15.30.07
WhatsApp Image 2020-01-04 at 15.30.07
20200104_145644
20200104_145644

Binnenkort kun je je inschrijven voor de wandelclinic. Volg de blog op deze site:
www.zkoers.nl of de berichten op linkedin.com/company/zkoers of facebook.


Leren en Ontwikkelen
19.11.2019

In drie inspirerende bijeenkomsten, die ik heb mogen bijwonen over personeel en ontwikkeling, werd het belang van leren en ontwikkelen in organisaties heel helder. In een wereld waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen en de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, is het steeds belangrijker om jezelf te blijven ontwikkelen. Organisaties zien het belang van investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, maar wat interessant is, is de wijze waarop we dat doen. Slechts 10% van wat we leren, wordt namelijk geleerd door het volgen van trainingen. Uit onderzoek is gebleken dat 70% van wat we leren, wordt geleerd op de werkvloer.

Het is daarom belangrijk om ook goed te kijken naar de vele mogelijke leeractiviteiten, die ingezet kunnen worden op de werkvloer!


Workshop Ken je talenten
23.09.2019 

Twee inspirerende workshops mogen geven over talenten tijdens de vitaliteitsdagen van Werkorganisatie CGM.
Hoe krijg je je talenten in beeld. Ervaring heeft mij geleerd dat veel mensen geen antwoord kunnen geven op de vraag "wat zijn je talenten". 

Talent is een aangeboren aanleg of begaafdheid. Je kunt talent ontwikkelen en zichtbaar maken. Je kunt ook verborgen talenten hebben, of ervoor kiezen niet alles uit je talent te halen wat erin zit. Soms kiezen mensen ervoor om bepaalde talenten niet in hun werk tot uiting te laten komen.
Een competentie is het vermogen om iets wat gevraagd wordt goed uit te voeren. Hiervoor zijn specifieke kennis en aan te leren vaardigheden nodig. Ook hierin kun je je ontwikkelen. Je kunt je een competentie eigen maken zonder dat je er direct een uitzonderlijk talent voor nodig hebt.
Je zou kunnen zeggen dat talent van binnenuit komt, van jou is. Jij bepaalt wat je ermee doet. Terwijl competenties van buitenaf komen, door anderen bepaald. Ze worden van je gevraagd als je ergens in wilt slagen.
Leuke workshop om in korte tijd inzicht te bieden in je talenten en de toepasbaarheid daarvan in je werk.

0001-3409367948
0001-3409367948 
E-mailen
Bellen
LinkedIn